children-safety-1280x305

Saveti za bezbednost dece u automobilu

1. Uvek na zadnjem sedištu

Deca (do 12 godina i do 135cm visine) uvek moraju da sede pozadi na posebnim dečijim sedištima, sa posebnim sigurnosnim pojasom. Ovo može smanjiti smrtne slučajeve za 70%, a povrede u saobraćajnim nesrećama za 67%. Uvek zapamtite da je prednje sedište najopasnije za decu i da otvaranje vazdušnog jastuka može da izazove ozbiljne povrede ili da ubije dete, čak i u nesreći pri maloj brzini.

2. Bezbednosno sedište za decu

Koristite odgovarajuće dečije sedište, prilagođeno uzrastu i težini deteta. Sedište na pakovanju mora imati signal „ECE R 44.03” ili „ECE R 44.04”. Nosiljka ili korpa ne zamenjuju dečije sedište.

3. Postavljanje dečijeg sedišta

Postavite dečije sedište na sredinu zadnjeg sedišta. Izbegavajte postavljanje dečijeg sedišta u sedište sa aktiviranim vazdušnim jastukom. U slučaju sudara, vazdušni jastuk može ubiti dete.

4. Ne držite dete u naručju ili na kolenima!

Ne držite dete na kolenima ili u naručju ni na trenutak, čak i ako sedite na zadnjem sedištu. Prema istraživanjima, u slučajevima kada je dete bilo u nečijem naručju, a ne u dečijem sedištu, postojale su visoke stope mortaliteta, jer je delovalo kao „zaštitni štit“ onoga ko ga drži.

5. Nikada nemojte imati 2 deteta koja dele isti sigurnosni pojas

Uvek koristite posebne pojaseve za svako dete. Upotreba zajedničkog sigurnosnog pojasa za više od jednog deteta, poništava upotrebljivost sigurnosnog pojasa i povećava rizik u slučaju nesreće.

6. Udaljenost putovanja nije bitna

Osigurajte decu u dečijim sedištima čak i za najkraća putovanja. 75% nesreća sa smrtnim ishodom dešava se u gradu.

7. Budite za primer!

Budite prvi koji će staviti svoj pojas. Biti primer je najbolje obrazovanje.

8. Proverite da li su vrata zaključana

Proverite da li su vrata zaključana i da se mogu otvoriti samo spolja. Značajan procenat dece je smrtno povređeno ispadanjem dok se igraju na zadnjem sedištu.

9. Kreativne aktivnosti

Obavezno proverite kretanje dece na zadnjim sedištima. Ne dozvolite im da otvore prozore i ispruže ruke ili glavu, čak i ako automobil miruje. Uverite se da imate kreativne igračke za decu (mekane igračke, male bajke).

10. Ne ostavljajte ih same u automobilu!

Izlaganje automobila sunčevoj svetlosti, čak i tokom dana sa blagim temperaturama, može izazvati toplotni udar, jer su bebe i deca podložniji porastu temperature. Gube više vode zbog vrućine i njihova telesna temperatura raste brže, što ih dovodi u veći rizik.

Newsletter-prijavi se
Nabavite više putnih inspiracija, saveta i ekskluzivnih ponuda
Došlo je do greške.