summer-tips-1280x305

Pripremite svoj automobil za leto!

Leto je stiglo, temperatura je porasla i pripreme za letovanje su već počele. Ipak, postoji nešto veoma važno što ne treba zaboraviti pre nego što krenete na letnje putovanje, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.  Da bi se automobil izborio sa teškim letnjim uslovima, neophodna je njegova pravilna priprema. Za bezbrižno leto, obavezno proverite sledeće.

KONTROLA MOTORNOG ULJA I KOČIONE TEČNOSTI

Važno je da vaša motorna ulja budu na pravom nivou, jer se tako motor pravilno podmazuje. Da biste proverili nivo ulja, sledite proceduru ispod: Na ravnom mestu, bez pokretanja motora, izvadite indikator ulja, obrišite ga i vratite na mesto. Ponovo ga izvadite i proverite nivo koji pokazuje (bar od sredine i malo naviše).

Ako treba da dolijete ulje, sipajte isto mazivo koje ste koristili pri zameni (korisno je uvek imati 1litar u prtljažniku). Sledite sličan postupak za kočione tečnosti. Ako je pristup posudi za dolivanje ulja težak, posetite servis da biste izbegli bilo kakvu štetu.

 

PROVERITE HLADNJAK

Uvek sa hladnim motorom, proverite rezervoar protiv smrzavanja koji treba da bude pun tečnosti do indikacije proizvođača; ne više, jer će doći do pritiska na sistem sa daljim oštećenjima. Štaviše, vizuelno pregledajte remen alternatora i vodenu pumpu.

 

PROVERITE PRITISAK U GUMAMA

Sa prenosnim kompresorom - ako imate - inače posetite najbliži servis, vulkanizera ili benzinsku pumpu - uvek proverite na osnovu tabele koju je dao proizvođač (pored priručnika, postoji nalepnica sa ispravnim pritiscima na vratima vozača ili čepu za gorivo ). Ne zaboravite da sa manjim pritiskom imate veću potrošnju goriva, dok sa većim pritiskom nemate dobru stabilnost, niti dobre performanse kočenja.

Proverite gazeći sloj guma i ako su istrošene, odmah ih promenite. Isto važi i za rezervnu gumu. I ne propustite da proverite da li dizalica i njeni dodaci rade ispravno.

 

PROVERITE BRISAČE I NIVO TEČNOSTI ZA PRANJE

Preporučuje se zamena brisača svakih 6 meseci. Takođe, obavezno dopunite letnju tečnost za brisače namenjenu za uklanjanje insekata i katrana. Štaviše, proverite i po potrebi napunite posudu za pranje specijalnom - letnjom tečnošću.

 

KONTROLA SVETLOSNE SIGNALIZACIJE

Proverite da li sva unutrašnja i spoljašnja svetla vašeg automobila ispravno rade. Ovo uključuje farove, zadnja svetla, prednje i zadnje pokazivače pravca, žmigavce i stop svetla. Takođe imajte rezervnu sijalicu sa sobom.

 

ODRŽAVANJE KLIME

Prema mišljenju većine proizvođača, sistem za klimatizaciju automobila treba održavati jednom godišnje. Obnavljanje freona u strujnom kolu, iako nije uvek neophodno, trebalo bi da se uradi kako bi klima ispravno funkcionisala i radila što bolje.

To jest, ako nemate potrebnu količinu freona (navedenu od strane proizvođača u uputstvu ) u rashladnom sistemu, vazduh koji će izlaziti iz mlaznica neće biti dovoljno hladan, tako da će klima uređaji morati da rade na većoj jačini, uz povećanje potrošnje, ali i lišavanje snage motora.

I uz freon, skoro svake godine, moraćete da zamenite filter kabine (ili filter polena). Filter pročišćava spoljašnji vazduh koji ulazi u kabinu. Ako filter nije  dugo zamenjen, onda ćete udisati mikroorganizme koje nikako ne želite. Osim toga, ako primetite neobične zvukove i mirise, požurite u servis.

 

 AKUMULATOR

Dobro je imati sa sobom kablove za paljenje koji će vam biti od koristi u slučaju da se akumulator isprazni i da treba da startujete motor.

Opširnije Zatvoreno
Newsletter-prijavi se
Nabavite više putnih inspiracija, saveta i ekskluzivnih ponuda
Došlo je do greške.