Fuel-efficient-driving-tips-1280x305

7 +1 Saveta za efikasniju potrošnju goriva

Kako cene goriva rastu, sve više vozača traži načine da smanji svoje mesečne troškove za gorivo. Vožnja koja štedi gorivo ne samo da smanjuje zagađenje životne sredine, već i potrošnju goriva. Istovremeno možete ugodnije putovati, a vozilo postiže bolje performanse. Hertz Srbija predstavlja savete za uštedu u potrošnji goriva, što će biti dobro i za vaš džep, a i za našu planetu.

Saveti i tehnike za efikasniju potrošnju goriva

 

 1. Izbegavajte nagle promene brzine

  Vožnja konstantnom brzinom i izbegavanje naglog kočenja i brzog ubrzanja koji povećavaju potrošnju goriva, prvi je korak ka ekonomičnoj potrošnji goriva. Na dugim putovanjima, uključite tempomat vašeg automobila da biste uštedeli gorivo održavajući konstantnu brzinu. Razlika u brzini od 12 km/h može smanjiti potrošnju goriva do 23%.


 2. Isključite motor kada se zaustavljate na duži period

  Kada god treba da se zaustavite duže od 60 sekundi, ugasite motor! Iako motor nepokretnog automobila radi u praznom hodu, tako da troši manje goriva, kada je ugašen štedi još više goriva. Još jedan praktičan savet je da ne stavljate neutralnu brzinu kada se krećete nizbrdo. Štednja goriva je „mit“, a ne „tajna“, jer se time povećava potrošnja goriva, a ne smanjuje, jer motor nastavlja da radi bez „motorne kočnice“ koja bi mogla biti neophodna. Zato uvek koristite brzinu tokom vožnje.


 3. Koristite kočenje motorom

  Kad god je moguće, pokušajte da se zaustavite tako što ćete skinuti nogu sa papučice gasa da biste iskoristili povratni pritisak koji menjač vrši na motor, pre nego što pritisnete kočnicu. Prebacite nižu brzinu i motor će usporiti automobil. Ova tehnika je posebno korisna kada se približavate kružnom toku ili crvenom svetlu.


 4. Klima uređaj ili otvoreni prozori

  Klimatizacija je jedan od elemenata koji troši najviše goriva, između 4% i 10% prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA). Međutim, otvaranje prozora takođe doprinosi povećanju potrošnje goriva, jer vazduh koji ulazi u automobil stvara aerodinamički otpor koji usporava i otežava rad motora. Preporučljivo je da za putovanja sa uštedom u gorivu koristite unutrašnji ventilacioni sistem automobila sa isključenim klima uređajem.


 5. Pritisak u gumama

  Održavajte gume vašeg automobila naduvane na odgovarajući nivo pritiska da biste smanjili potrošnju goriva u proseku za 0,6% - 3%. Ako su gume nedovoljno napumpane, potrošnja goriva se povećava. Da biste potvrdili da gume imaju odgovarajući pritisak, proverite informacije na vratima vozača ili u uputstvu za vlasnika automobila. Čak 1 psi manji pritisak u odnosu na preporučeni utiče na efikasnost goriva i smanjuje je do 3%. Zbog toga se preporučuje da proveravate pritisak u gumama jednom nedeljno ili pri svakom sipanju goriva.


 6. Nosite što manje težine

  Uklonite krovne nosače automobila kada se ne koriste, jer oni rezultiraju povećanim aerodinamičkim otporom i samim tim povećanom potrošnjom goriva. Uklonite nepotreban teret sa vozila, kao što su lanci za sneg tokom letnjih meseci. Za svakih 45 kg koje automobil nosi, upotreba goriva se može smanjiti za 1-2%. Što je opterećenje lakše, to je manja potrošnja goriva.

 7. Rad motora

  Prljav motor automobila povećava potrošnju goriva. Istrošene svećice na benzinskom motoru ili prljav filter vazduha motora mogu povećati potrošnju goriva do 5%. I to je još jedan razlog više da se pridržavate redovnog rasporeda servisa prema preporuci proizvođača. Koristite motorno ulje koje preporučuje proizvođač, jer može povećati efikasnost uštede goriva za 1-2%. Upotreba kvalitetnijeg maziva takođe pomaže u efikasnosti goriva.

 

Poseban savet: Pređite na električnu mobilnost

Elektromobilnost je najosnovnija promena koju možete da uradite ka efikasnoj vožnji! Na osnovu aktuelne tarifne politike za benzin i struju, procenjuje se da godišnji profit za vozača koji je „prešao” na zelenu tehnologiju može dostići i do 28 odsto. Pored toga, moguće je besplatno dopuniti električni automobil na parkiralištima sa besplatnim pristupom javnim punjačima, ili prilikom posete hotela, restorana ili trgovačkog lanca.

 

Prednosti električne mobilnosti

 • Ne proizvodi nikakvu vrstu zagađivača
 • Dugoročno uzrokuje minimalno zagađenje, pod uslovom da koristi električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije
 • Smanjuje zavisnost od nafte, a samim tim i godišnju potrošnju goriva do 28%
 • Potpuno je nečujan i samim tim doprinosi smanjenju zagađenja gradskom bukom
 • Ima niske troškove održavanja, pošto električni motor obično ima samo pet pokretnih delova, u poređenju sa hiljadu ili više pokretnih delova motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Opširnije Zatvoreno
Newsletter-prijavi se
Nabavite više putnih inspiracija, saveta i ekskluzivnih ponuda
Došlo je do greške.